Welke geneesmiddelen heb ik beter in huis?

Desondanks we altijd bij de apotheker van wacht terechtkunnen is het toch raadzaam om voor een aantal veel voorkomende kwaaltjes een geneesmiddel in huis te hebben zodat we onmiddellijk en gepast kunnen reageren. Welke geneesmiddelen dan belangrijk kunnen zijn en waarmee je rekening moet houden, lees je hier.

fdfsddfdq

Geneesmiddelen om in te nemen

Middel tegen pijn, koorts of ontsteking

Paracetamol is de beste en veiligste keuze bij pijn en koorts. Wil je een middel dat ook werkt tegen ontstekingen? Dan kan je kiezen voor een preparaat op basis van bv. ibuprofen. Hou er rekening mee dat dit product wel wat meer kans geeft op bijwerkingen. Vraag hierover raad aan je huisapotheker. Bij kleine kinderen geven we liever siroop dan suppo’s.

Middel bij maaglast

Er bestaan middelen tegen een teveel aan maagzuur, tegen krampen, misselijkheid en braken of om de vertering te verbeteren. Vraag raad aan jouw huisapotheker welk middel je het best in huis neemt.

Middel tegen diarree

Product op basis van loperamide of een probioticum. Beiden hebben hun voor- en nadelen, jouw huisapotheker weet wat het meest geschikt is voor jou.

Middel tegen darmverstopping

Wanneer je hier vaak last van hebt, kan het nuttig zijn dergelijk middel preventief in huis te hebben.  Sommige middeltjes werken echter sterker dan andere, en kunnen gewenning geven. Deze worden dan ook beter niet te lang gebruikt.

Middel tegen keelpijn

Dit kan bestaan onder tabletten of spray. Ook een gorgelmiddel kan de pijn verlichten.

Middel tegen hoest

Er bestaan producten voor een droge hoest en een slijmhoest, jouw huisapotheker weet welke het best passen voor jouw hoest.

Geneesmiddelen voorgeschreven door een arts

Geneesmiddelen die je niet meer hoeft in te nemen hou je beter niet bij! Dergelijke geneesmiddelen te pas en te onpas gebruiken kan gevaarlijk zijn.  Breng ze daarom terug naar jouw huisapotheker die ze op de gepaste manier zal vernietigen. Bovendien geef je geneesmiddelen op voorschrift niet door aan een ander persoon waarvoor deze niet voorgeschreven zijn omdat dit bij jou goed helpt. Het is best mogelijk dat dit middel meer gevaren dan voordelen met zich meebrengt voor een ander persoon.

Een kind is geen kleine volwassene: geef nooit geneesmiddelen bestemd voor volwassenen aan kinderen!

lfkjdlfjdklf

Middelen voor uitwendig gebruik

  • Ontsmettingsmiddelen op basis van water met chloorhexidine of povidon-jood. Het alomgekend “roodsel” op basis van eosine of mercurochrome gebruiken we beter niet meer: deze producten zijn onvoldoende werkzaam. Vraag jouw huisapotheker welk product hij verkiest. Gebruik ontsmettingsalcohol om materialen (schaar, pincet,…) te ontsmetten, maar gebruik dit nooit op open wonden!
  • Zalven tegen insectenbeten, kneuzingen of brandwonden. Brandwonden behandel je best altijd eerst door langdurig te spoelen met water (“eerst water, de rest komt later”).
  • Middelen tegen neusverstopping
    Een fysiologische oplossing is het eerste middel vermits de geneesmiddelen onder sprayvorm snel gewenning geven en daarom ook niet langer dan 5 dagen mogen gebruikt worden. Vraag hier ook zeker raad aan je huisapotheker

Aarzel niet om raad te vragen aan jouw lokale huisapotheker. Hij kan de samenstelling van je huisapotheek aanpassen aan de noden van je gezin.

Het is bovendien nuttig om in jouw huisapotheek  eveneens een lijst met telefoonnummers zoals antigifcentrum 070/245.245, spoeddienst 100, huisarts, huisapotheker, centraal wachtnummer huisartsen, centraal wachtnummer apothekers, centraal wachtnummer tandartsen,…) te bewaren.

Juist bewaren!

De juiste geneesmiddelen kiezen is één zaak, ze op een correcte manier bewaren is een andere…

  • Plaats de huisapotheek in een droge kamer (niet in de badkamer of de keuken) en buiten het bereik van kinderen.
  • Vervallen geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn. Kijk jaarlijks de huisapotheek na en breng de vervallen producten naar uw huisapotheker. Jouw huisapotheker kan je hierbij zeker helpen.
  • Bewaar geneesmiddelen in de koelkast als het uitdrukkelijk op de verpakking staat.
  • Bewaar geneesmiddelen in hun oorspronkelijke verpakking met de bijsluiter erbij.
  • Vraag jouw lokale huisapotheker om op elke geneesmiddelenverpakking een sticker te kleven met de belangrijkste gebruiksinformatie: voor wie (kinderen, volwassenen?), voor welke aandoening, wanneer, hoe en hoelang het geneesmiddel gebruikt moet worden, de vervaldatum. Op die manier heb je de belangrijkste gegevens onmiddellijk bij de hand.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info