Schimmelnagels zijn meestal onschuldig, maar niet mooi om naar te kijken. Soms zorgen ze voor pijn en ongemak.
Een behandeling is niet altijd nodig. Hou er ook rekening mee dat dit ook niet eenvoudig is. Deze kan bestaan uit lokale preparaten die je zonder voorschrift kan krijgen, of uit orale medicatie op voorschrift. Jouw Lokale Huisapotheker kan je meer informatie geven over de voor-en nadelen van deze behandelingen.
Schimmelnagel, ook wel bekend als onychomycose of kalknagel, is een veel voorkomende schimmelinfectie van het nagelbed en de nagel, meestal aan de voeten. Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn meestal onschuldig. Het probleem van een schimmelnagel is dat deze er niet “verzorgd” uitziet, waardoor dit gepaard kan gaan met gevoelens van schaamte en angst om anderen te besmetten. In extremere gevallen kan het pijn en ongemak geven bij het wandelen of verdere bacteriële infecties van de teennagel.
Het risico op nagelschimmel is groter op oudere leeftijd, bij verzwakte en loslatende nagels, slecht verluchte voeten en onvoldoende voethygiëne. Ook mensen met psoriasis, een verlaagd afweersysteem (bv. diabetes mellitus) of een slechte bloedcirculatie lopen een verhoogd risico.
Symptomen
De nagel is vervormd/verdikt, verkleurd (geel, groenig of wit), brokkelt af en/of kan loskomen. Ook een infectie rond de nagel, witte plekken op de nagelplaat, een ruwer oppervlak van de nagel kunnen tot de klachten behoren.
Een schimmelnagel gaat soms gepaard met een schimmelinfectie van de huid. Dit is meestal zichtbaar onder vorm van kloofjes en schilfering tussen de tenen of langs de voetrand. Hier heeft jouw lokale huisapotheker vroeger ook al een artikel rond geschreven en vind je hier.
Behandeling
Het is niet altijd nodig een schimmelnagel te behandelen. Als je er geen last van ondervindt, en op cosmetisch vlak geen problemen hebt, kan je ook beslissen om niet te behandelen. Wanneer je er liever wel iets aan doet, is het belangrijk te weten dat een behandeling niet erg eenvoudig is aangezien het doden van de schimmel lang duurt en een aangetaste nagel niet snel groeit. Het kan makkelijk maanden tot zelfs een jaar duren voordat het geïnfecteerde deel is uitgegroeid.
Lokale behandeling
In de apotheek zijn verschillende preparaten beschikbaar die je lokaal op de nagel kan aanbrengen. Dit kan bijvoorbeeld een nagellak, crème of gel zijn. De werkzaamheid van deze preparaten is echter twijfelachtig aangezien deze lakken moeilijk kunnen doordringen door de gehele nagel. Bovendien moeten deze voor een zeer lange periode gebruikt worden (totdat de geïnfecteerde nagel is uitgegroeid). Eventueel zijn ze wel te overwegen bij beperkte aantasting van het nagelbed of wanneer orale medicatie voor één of andere reden niet mogelijk is. Wel is het in deze gevallen belangrijk dat de nagel goed voorbereid wordt zodat de lak zo diep mogelijk kan indringen. Jouw Lokale Huisapotheker weet hier wel raad mee!
Orale medicatie (tabletten)
Een aantal geneesmiddelen kunnen eveneens gebruikt worden voor de behandeling van schimmelnagels. Deze zijn echter allemaal op voorschrift en moeten eveneens voor lange tijd gebruikt worden (minstens 3 maanden). Helaas zijn deze middelen niet altijd even onschuldig, waardoor ze onder andere afgeraden worden bij leveraandoeningen, zwangerschap of borstvoeding en treden nevenwerkingen zeer vaak op.
Hygiënische oplossingen
Een schimmelnagel kan je ook zelf wat bijvijlen met een puimsteen of vijl. Ga echter niet zomaar ergens je nagels gaan afvijlen waardoor schimmelsporen overal rond verspreid kunnen worden en zo anderen besmetten. Doe het ergens waarbij je de sporen vlot weg kan spoelen.
Een eventuele huidschimmel kan je meebehandelen met een crème. Schoenen en sokken kan je mee behandelen met een schimmeldodend strooipoeder om verdere besmetting te voorkomen.
Hou tenslotte ook zeker rekening met onderstaande preventieve tips.
Preventieve tips
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dergelijke kwaaltjes kunnen dan ook vaak voorkomen worden door onderstaande tips. Een nagelschimmel komt meestal voort uit een huidschimmelinfectie. Het is dus belangrijk de huid goed te verzorgen met volgende tips:
- Zorg voor een goeie voetverzorging:
Knip de nagels kort (recht knippen! De schaar/knipper achterna ontsmetten), was de voeten dagelijks (zonder al te veel zeep), spoel en droog deze goed af (ook tussen de tenen).
- Vermijd warme, vochtige omgevingen
Draag elke dag goed ventilerende schoenen en dunne en/of katoenen sokken. Zorg er bovendien voor dat je schoenen goed passen en dus niet knellen.
Eventueel kan je ook talkpoeder gebruiken in de schoenen om de voeten droog te houden.
- Gebruik sokken, schoenen en handdoeken enkel voor jezelf
- Loop niet blootsvoets rond in kleedkamers, doucheruimten, zwembaden, … om herinfectie te voorkomen
fdsfdq
Bronnen - De apotheker: Schimmelnagels: wel of niet behandelen? (16 september 2020) - www.huidziekten.nl - https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/schimmelnagel-onychomycose/ - Afbeelding nagels: www.huidziekten.nl