Wat kan ik doen bij koorts?

Wat je concreet het best doet? Dat lees je hieronder!

LeeftijdWat doen?
Baby,
jonger dan
3 maand
Arts raadplegen
Baby tussen 3 en 6 maandArts raadplegen.
In afwachting raadpleging: een koortswerend middel geven op basis van paracetamol.
Kinderen ouder dan 6 maandBehandelen met een koortswerend middel op basis van paracetamol om comfort te verhogen. Arts raadplegen bij alarmsymptomen.
VolwassenenBehandelen met een koortswerend middel op basis van paracetamol om comfort te verhogen. Arts raadplegen bij alarmsymptomen.

Wat is koorts?

De lichaamstemperatuur wordt geregeld door een soort “thermostaat” in de hersenen. Die zorgt ervoor dat het lichaam op een min of meer constante temperatuur gehouden wordt. De lichaamstemperatuur bedraagt ongeveer 37°C. Deze basistemperatuur is echter niet bij iedereen gelijk. Bovendien kan deze schommelen in de loop van de dag.

Wanneer treedt koorts op?

  • bij een kinderziekte;
  • bij een infectie;
  • bij bepaalde vormen van kanker;
  • bij een hartinfarct of een beroerte;
  • soms na een vaccinatie.

Heeft koorts eigenlijk zijn nut?

Koorts op zich is geen ziekte. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers. Bovendien zullen sommige van onze afweermechanismen beter werken bij een hogere lichaamstemperatuur. Om het afweersysteem optimaal te laten functioneren, doe je er dan ook goed aan om koorts niet altijd meteen te onderdrukken.

Symptomen van koorts?

  • Je voelt warm aan, maar hebt koud;
  • Je zweet, maar hebt ook kippenvel, je kan rillen en klappertanden;
  • Je voelt je onwel en je kan hoofdpijn hebben;
  • Je kan spierpijn hebben;
  • Door hevig te zweten, kan je uitdroging vertonen;
  • In extreme gevallen kan je, als gevolg van hoge koorts stuipen vertonen.

Koorts behandelen?

Het doel van een behandeling tegen koorts is vooral om het comfort te verhogen, eerder dan het  dalen van de lichaamstemperatuur!
Denk bij voorbeeld aan volgende tips om verkoeling te brengen:

  • kleed je wat lichter;
  • dep jezelf/de zieke met lauw water;
  • neem/geef een lauw bad behalve als de persoon hier niet overstuur van raakt;
  • dep de zieke niet met koud water of besprenkel hem/haar daar niet mee.
    Dit heeft een tegengesteld effect (bloedvaten vernauwen en persoon gaat rillen);
  • doe geen zware inspanningen.
    Bij lichte of matige koorts is strikte bedrust echter ook niet nodig;
  • drink voldoende om vochtverlies door sterk zweten te compenseren.

Tenslotte is het ook niet nodig je extra warm te houden door dikke truien te dragen of dik toe te dekken als je dat niet wil.

Krijg je de koorts niet onder controle of is deze hinderlijke koorts hoger dan 38,5°C? Overweeg dan een koortswerend middel op basis van paracetamol. Lees altijd aandachtig de bijsluiter om de juiste dosis te bepalen. Of vraag raad aan je huisapotheker.

Koorts bij kinderen?

Baby’s jonger dan drie maanden: raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Geef kinderen jonger dan drie maanden nooit geneesmiddelen zonder doktersadvies.

Baby’s tussen drie en zes maanden: raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt. Kinderen op deze leeftijd hebben namelijk minder weerstand tegen infecties en is de kans op uitdroging ook groter. Kinderen ouder dan drie maanden kun je eenmalig – en in afwachting van een raadpleging bij een arts – een koortswerend middel geven op basis van paracetamol.

Kinderen ouder dan zes maanden: de hoogte van de temperatuur is minder belangrijk dan het gedrag. Heeft het kind koorts, maar speelt het gewoon en reageert het normaal, dan hoef je niet onmiddellijk een arts te raadplegen. Een doktersbezoek is wel nodig als het kind suf, ontroostbaar huilt, een huiduitslag krijgt, weigert te eten of drinken, uitdrogingsverschijnselen heeft, een stijve nek heeft of stuipen krijgt.

Bij hinderlijke koorts hoger dan 38,5°, kun je een koortswerend middel gebruiken op basis van paracetamol. Lees steeds de bijsluiter om de juiste dosis te kennen, die is afhankelijk van het lichaamsgewicht van je kind. Of vraag raad aan je huisapotheker.

Siroop krijgt de voorkeur bij kinderen. Je kan doseren volgens het lichaamsgewicht met de bijgevoegde pipet. Suppo’s worden niet aangeraden voor jonge kinderen omdat de concentratie in het bloed te wisselend is en omdat je ze moeilijk kan doseren. Geef daarom enkel suppo’s wanneer toediening van siroop niet mogelijk is, bv. door braken.

Geneesmiddelen op basis van ibuprofen zijn geen eerste keuze bij de behandeling van koorts. Ze hebben meer bijwerkingen en zijn uit den boze bij kinderen met windpokken.

Bronnen:

https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/koorts
Help! Eerste hulp voor iedereen; Rode Kruis Vlaanderen. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info