Tips voor een gezonde voeding:
– Vertrek vanuit de voedingsdriehoek.
– Werk stapsgewijs: elke kleine verbetering is een stap vooruit.
– Eet bewust.
– Alles met mate.
In onze westerse cultuur eten we meestal te weinig plantaardige voedingsmiddelen (zoals groenten, fruit, volle granen, …) en te veel vlees en sterk bewerkte producten. We hebben bovendien de neiging om meer te eten dan nodig is en meer te kopen dan we op kunnen – met gezondheidsproblemen en voedselverspilling tot gevolg.
Het “Vlaams Instituut Gezond Leven” helpt je op weg om gezond te eten met de voedingsdriehoek.
De voedingsdriehoek
Dit model houdt rekening met de huidige eetgewoonten en helpt ons om duurzame keuzes te maken.
De voedingsdriehoek is een voorstelling van een voedingspatroon dat rijk is aan plantaardige en weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen en bijdraagt aan duurzaam consumeren. De plaats van de voedingsmiddelen in de voedingsdriehoek is gebaseerd op basis van het effect op onze gezondheid, vandaar de voorstelling in zones. Algemeen mag je de voedingsmiddelen uit de bovenste zones meer gebruiken en die uit de onderste zones in veel mindere mate nuttigen. Voedingsmiddelen uit de rode restgroep (sterk bewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd) zijn eigenlijk overbodig in een gezond voedingspatroon.
Kleine wijzigingen in je eetpatroon met groot resultaat?
Het is niet de bedoeling om van vandaag op morgen je hele eetpatroon om te gooien. Elke kleine verbetering is een stap vooruit. Start met een kleine ingreep. Bevalt dat je en wordt het een gewoonte? Probeer dan een volgende stap in te bouwen.
1. Drink vooral veel water
Bovenaan de voedingsdriehoek staat water, het is cruciaal om je vochtbalans op peil te houden. Het is de beste drank om je dorst te lessen. Wil je graag wat variëren? Voeg een schijfje limoen toe, wat verse munt of kies voor thee of koffie zonder suiker.
2. Varieer en zoek alternatieven
Elke dag hetzelfde eten wordt snel saai en eentonig. Zorg voor variatie in je gezonde voedingspatroon. Werk met seizoensgroenten en vervang minder gezonde keuzes door een gezonde variant.
3. Eet meer plantaardige producten en beperk je inname van dierlijke producten
Je mag volop genieten van groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Dit kan je aanvullen met een kleine portie noten. Het is niet de bedoeling om vlees, kaas en andere dierlijke producten volledig van je menu te schrappen. Maar eet kleinere porties en zorg voor voldoende afwisseling.
4. Vermijd sterk bewerkte producten
Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep, koekjes, chips, frisdrank, een glaasje wijn zijn misschien wel lekker, maar vormen geen meerwaarde voor je lichaam. Je eet en drinkt ze puur voor je plezier. Gebruik ze met mate!
5. Eet op vaste tijdstippen
Maaltijden overslaan is geen goede keuze, dan eet je te vaak tussendoortjes. Een voorbeeld van een vast eetpatroon is 3 hoofdmaaltijden en 2 (gezonde) tussendoortjes. Maak er een goede gewoonte van om voor gezonde tussendoortjes te kiezen: fruit, verse soep, noten, yoghurt met granola, …
6. Bewust eten en met mate
We moeten ons bewuster maken van wat en wanneer we eten. Probeer te ontdekken wanneer je honger hebt of verzadigd bent. Ban tv en smartphone als je eet. Ga zitten, wanneer je eet. Geniet van elke hap en kauw goed, als je rustiger eet ben je sneller voldaan.
7. En tot slot: geniet van wat je eet!
Verwen jezelf dagelijks met lekkere gezonde voeding. En gun jezelf af en toe ook “een minder gezond” tussendoortje. Doe dit ‘snoepen’ bewust én niet te vaak. Kortom: zoek de balans tussen gezond eten en genieten.
Moeite om gezond te koken? Op het receptenplatform “Zeker Gezond” kan je lekkere, eenvoudige én sowieso gezonde gerechten terugvinden!
Bronnen https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/gezond-leven-tips-bij-de-voedingsdriehoek https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek