Moet je je vaccineren?
Nee, het ‘moet’ niet natuurlijk. We raden het echter wel sterk aan, zeker als je tot één van de volgende bevolkingsgroepen behoort:
65-plussers
Zwangere vrouwen
Mensen met een lage weerstand
Mensen met chronische ziekten
Mensen werkzaam in de gezondheidssector
Neem geen risico en vraag raad aan jouw lokale huisapotheker!
Met de gure en koude winter in aantocht, duiken ook allerlei ziektekiemen terug op. Tegen bepaalde virussen en bacteriën kunnen we vaak niet veel doen, maar andere ziektekiemen kunnen we wel voorkomen door ons te vaccineren. Denk maar aan griep- en/of pneumokokkenvaccinatie!
Griep
Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Van dit virus bestaan er verschillende types, waarvan er elk jaar maar één soort een epidemie veroorzaakt. Door deze jaarlijkse verandering in types, kan je dus elk jaar opnieuw griep krijgen. Gemiddeld wordt, per seizoen, 10% van de bevolking besmet.
Symptomen
De symptomen van griep zijn:
- koorts
- spierpijn
- koude rillingen
- hoofdpijn
- keelpijn
- droge hoest
- vermoeidheid
Meestal verdwijnen de klachten na enkele dagen tot een week. Bij sommige mensen daarentegen, kan griep ernstige gevolgen hebben.
Het virus is te vinden in de keel, neus en luchtwegen
van iemand die besmet is. Wanneer deze persoon hoest, niest of praat, komen
kleine druppeltjes virus mee in de lucht. Andere mensen kunnen dus besmet raken
door het inademen van deze lucht, maar ook door het aanraken van besmette
voorwerpen. Een goeie (hand)hygiëne is hierdoor ook onmisbaar, zeker in
winterperiodes!
Griep is besmettelijk vanaf 1 dag voor tot een 6-tal dagen na het begin van de
symptomen. Een groot misverstand is dat enkel mensen die ziek zijn,
besmettelijk zijn. Niets is minder waar: sommige mensen kunnen het virus dragen
zonder symptomen te vertonen.
Behandeling
Eens je de symptomen hebt, kan er weinig gedaan worden, buiten
symptomatische therapie.
Daarbij bedoelen we dat de behandeling bestaat uit de klachten te behandelen:
Denk bijvoorbeeld aan een middel tegen pijn en koorts, bij hevig hoesten kan
eventueel een hoestremmer gebruikt worden.
Vaccinatie
Wat uiteraard nog beter is dan de ziekte te behandelen, is deze te voorkomen. Dit kan door je te laten vaccineren.Vaccinatie is sterk aanbevolen bij bepaalde bevolkingsgroepen die een hoger risico hebben op ernstige gevolgen of een grotere kans hebben om deze risicopersonen te besmetten. Denk hierbij onder andere aan 65-plussers, zwangere vrouwen, chronisch zieken, mensen met een gedaalde weerstand (wegens ziekte of geneesmiddelen), alle mensen opgenomen in een instelling, iedereen werkzaam in de gezondheidssector en iedereen die in nauw contact samenleeft met deze risicopersonen. Ook als je niet behoort tot bovenstaande groepen, maar toch graag gevaccineerd had geweest, is dit mogelijk. Praat hierover met uw arts of apotheker.
Er wordt steeds vaker aanbevolen zich te vaccineren tussen half oktober en half december. Eens gevaccineerd duurt het twee weken voor het vaccin volledig werkt; het vaccin blijft dan werkzaam voor ongeveer 6 maanden. Zo ben je optimaal voorbereid voor wanneer de griep in het land is. Dit is trouwens meestal pas tussen eind december en begin januari, voor ongeveer 8-12 weken. Zolang er nog geen griepepidemie is, blijft het dus interessant je te vaccineren, ook na de aanbevolen periode.
Griep en pneumokokkeninfectie kan vermeden worden door vaccinatie. Op zich kan iedereen zich laten vaccineren. Bij bepaalde risicogroepen is dat een must!
Behoor jij tot de risicogroepen? Vraag raad aan je huisarts of je huisapotheker!
Pneumokokken
De pneumokok (of Streptococcus pneumoniae) is een bacterie die van nature voorkomt in onze slijmvliezen. De bacterie nestelt zich graag ter hoogte van de luchtwegen (o.a. neus en keel). Voor mensen met een goede gezondheid is deze bacterie meestal onschuldig. Echter, bij kwetsbaardere groepen kan deze bacterie zeer agressief zijn en ernstige infecties uitlokken. De bacterie wordt overgedragen van mens op mens via fijne druppeltjes bij hoesten en niezen. Een goeie (hand)hygiëne, minstens in epidemische periodes, is daardoor ook onmisbaar!
Symptomen
Doordat er verschillende vormen van de bacterie zijn, kan een besmetting zeer gevarieerde symptomen uitlokken. De symptomen van een infectie kunnen gaan van een lichte luchtweginfectie tot sinusitis, longontsteking en extremer zelfs hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Behandeling
Bij een milde pneumokokkeninfectie wordt er terug vooral symptomatisch behandeld. Bij ernstigere infecties is er vaak een behandeling met antibiotica nodig. Wanneer een infectie dus te lang aansleept, is het altijd raadzaam om je huisarts eens op te zoeken.
Vaccinatie
Ook de meerderheid van de pneumokokkeninfecties kan je voorkomen door je te laten vaccineren.
Doordat de infecties zeer ernstig kunnen zijn bij jonge kinderen, wordt er vaccinatie aanbevolen. Het vaccin is dan ook opgenomen in het basisvaccinatieschema voor kinderen op 8 weken, 16 weken en 12 maand.
Ook bij volwassenen vanaf 65 jaar stijgt enerzijds het risico op een infectie zeer sterk, waarbij anderzijds de complicaties van deze infectie ernstiger kunnen zijn. Naar schatting zou 20% van deze bevolkingsgroep die een infectie doormaken, overlijden.
Ben je ouder dan 65 jaar of chronisch ziek en raadt je arts je een griepvaccin aan? Vraag dan ook eens na of een pneumokokkenvaccinatie interessant voor je kan zijn. Dit vaccin moet, tot tegenstelling van het griepvaccin, niet jaarlijks toegediend worden.
Hoe laat je je vaccineren?
Bespreek griep- en/of pneumokokkenvaccinatie met je arts, en vraag een voorschrift wanneer vaccinatie aangeraden wordt. Hiermee kan je het vaccin halen bij de apotheker. Bewaar het vaccin in de tussentijd in de koelkast, bij voorkeur niet in de deur aangezien de temperatuur daar niet stabiel genoeg is. Afhankelijk van de situatie kan je zelfs een gedeeltelijke of volledige terugbetaling bekomen van je vaccin. Vraag hiervoor een attest aan je apotheker die je dan indient bij je mutualiteit.
Bronnen Agentschap zorg en gezondheid (www.laatjevaccineren.be) Hoge Gezondheidsraad - Advies 9531 https://www.apotheek.be/mijn-gezondheid/kwalen-en-gezondheidsproblemen/wees-alert-voor-pneumokokken