Muggen: hoe komt het dat de ene meer beten heeft dan de ander?

De ene persoon kan gevoeliger zijn aan muggen dan andere personen. Soms kan dit enkel een gevoel zijn aangezien deze persoon sterker reageert op beten. In sommige situaties is het daadwerkelijk zo dat hij/zij meer gebeten wordt. Dit kan van verschillende factoren afhangen, waarbij vooral zweten (melkzuur), lichaamstemperatuur en het uitademen van koolstofdioxide een rol spelen.

Na een zwoele zomernacht kan de schade opgemeten worden: bij jou zijn de jeukende muggenbeten terug in grote getallen verschenen terwijl je huisgenoot nog ligt na te slapen van een rustige, vredige nacht. Het lijkt haast onmogelijk, maar zou het echt zo kunnen zijn dat muggen hun prooi uitselecteren?

Dat klopt! Althans in sommige situaties: Ofwel ben je inderdaad meer “aantrekkelijk” voor muggen ofwel reageert jouw immuunsysteem nu eenmaal heftiger op een steek waardoor je denkt dat je meer gestoken bent. 

Wat zijn muggenbeten?

Enkel de vrouwelijke muggen gaan op zoek naar menselijk bloed, aangezien dit een belangrijk voedingsstof is voor hun eitjes. Bij het steken, brengt de mug antistollingsmiddel in ons bloed. Het is op dit middel, en de prik, dat ons immuunsysteem reageert door een jeukend bubbeltje te vormen. Bij sommige mensen kan deze reactie heviger zijn, waardoor men denkt dat hij/zij meer gestoken is, doordat er meer bubbeltjes verschijnen. 

Wist je dat er in België een muggenradar bestaat? Op deze website wordt er dagelijks met een score van 1 tot 10 aangegeven hoeveel kans er is op muggenoverlast. Klik hier om naar deze website te surfen.

Hoe selecteert een mug zijn ‘prooi’?

Nu is het ook wel zo dat muggen meer gaan prikken bij de ene persoon dan de andere persoon.
Dit heeft vooral te maken met de lichaamswarmte, lichaamsgeur en de koolstofdioxide die we uitademen.

Muggen komen op verre afstand namelijk op geur af: al op 50 meter afstand ruiken ze de koolstofdioxide die we uitademen. Vanop tien meter kunnen ze ons bovendien zien. Wanneer de mug nog dichter komt, oriënteert ze zich op onze lichaamswarmte en – geur. Muggen worden namelijk aangetrokken door het melkzuur in ons lichaamszweet. Ongeveer 15% van de bevolking trekt geen muggen aan door hun lichaamsgeur, doordat ze ‘te zoet’ ruiken.Eens we het bovenstaande weten, is het vrij logisch dat sommige personen meer muggen aantrekken:

  1. Sporters
    Wie actief is geweest heeft een hogere lichaamstemperatuur, een sterkere zweetgeur en ademt meer koolstofdioxide uit. Dit verklaart meteen waarom zij gevoeliger kunnen zijn.

  2. Zwangere vrouwen
    Ook zwangere vrouwen hebben een hogere lichaamstemperatuur, zweten meer, hebben een veranderde lichaamsgeur en ademen meer koolstofdioxide uit. Hierdoor hebben ze ongeveer dubbel zo veel last van muggenbeten dan niet-zwangere vrouwen. Dit is gelukkig een tijdelijk effect.

  3. Mannen
    Uit een artikel in the Annals of Internal Medicine blijkt dat muggen meer aangetrokken worden door mannen dan vrouwen. De conclusie van de onderzoekers was dat een groter persoon muggen sterker zal aantrekken. Vermoedelijk ligt dit opnieuw aan de verhoogde uitstoot van koolstofdioxide. En natuurlijk doordat ze een grotere lichaamsoppervlakte hebben om te doorprikken.

Uit onderzoek zijn er nog andere factoren ontdekt geweest die je aantrekkelijker maken voor muggen:

  • Zo blijkt het dat personen die alcohol gedronken hebben, aantrekkelijker zijn voor muggen dan anderen. Onderzoekers merkten dat de hoeveelheid van drie blikjes bier kan leiden tot 30% meer muggenbeten.

  • Ook de bloedgroep zou een rol kunnen spelen. Zo blijkt het dat mensen met bloedgroep O vatbaarder zijn voor muggenbeten. Deze personen zouden ongeveer 83% meer muggenbeten hebben dan iemand met bloedgroep A, B of AB.

In dit geval, heeft douchen voor het slapengaan nut?

Helaas heeft douchen voor het slapengaan nauwelijks nut. Zodra je in bed ligt, begin je namelijk terug licht te zweten.

Wat met insecticiden in het stopcontact?

Deze verspreiden deze stoffen overal rond in de slaapkamer, waardoor ze beter vermeden worden, en al zeker bij kinderen en/of zwangeren. Ook een muggenkaars heeft weinig zin. Citronella heeft een zeer kort effect waardoor muggen zich hier niet van laten afschrikken.

Heb je toch nood aan eenvoudige tips om muggen op afstand te houden? Lees dan zeker onze vorige blog! Of vraag raad aan jouw lokale huisapotheker!

Bronnen:

https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/zijn-sommige-mensen-echte-muggenmagneten

https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/waarom-moeten-muggen-mij-altijd-hebben?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=Mail&utm_campaign=eos_34

https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/5-kenmerken-die-u-extra-vatbaar-maken-voor-muggenbeten/article-normal-144523.html?cookie_check=1592554867

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info