Lenteschoonmaak … ook in je medicijnkastje!

Kijk je medicijnkastje minimaal 2 x per jaar na, op vervaldatum, om er orde in te houden.

Vervallen medicatie gooi je best niet in de vuilnisbak of giet je niet in het toilet of de gootsteen. Breng je vervallen medicatie naar jouw lokale huisapotheker, wij weten er raad mee.

Je kent het beeld wel van een uitpuilend medicijnkastje waar vaak vervallen of ongeschikte geneesmiddelen in zitten, waarvan de bijsluiter zoek is en/of het juiste gebruik of zelfs de reden waarvoor je het gebruikte ondertussen een mysterie is …

Kortom: medicijnkastjes die wel een lenteschoonmaak kunnen gebruiken!

We geven je graag enkele lenteschoonmaak tips, om je medicijnkastje op orde te houden:

Het medicijnkastje bewaar je best hoog en droog

Het medicijnkastje bewaar je best op een koele, droge plaats. Zoek een plaatje in huis waar het niet warmer kan worden dan 25°C en ook niet te vochtig. Dus liefst NIET in de badkamer of keuken. Bewaar het medicijnkastje ook best buiten het bereik van kinderen.

Kijk regelmatig de vervaldatum na

Kijk regelmatig de vervaldatum (of houdbaarheidsdatum) na van de  geneesmiddelen in het medicijnkastje. Doe dit minstens 2 maal per jaar. Op de verpakking is de vervaldatum aangeduid door de letters ‘EX’ of ‘EXP’, met vervolgens de vermelding van maand/jaar of dag/maand/jaar. Als die datum verstreken is, gebruik je het geneesmiddel beter niet meer.

Bepaalde producten hebben een beperkte bewaartermijn:

  • oogdruppels mag je niet langer dan één maand bewaren als het flesje eenmaal geopend is;
  • sommige antibiotica in siroopvorm na oplossen (vaak maar een aantal dagen);
  • bereidingen gemaakt door jouw huisapotheker (max. 2 maanden);
  • ontsmettingsproducten;

Bepaalde producten hebben specifieke bewaaromstandigheden:

  • in de koelkast;
  • buiten invloed van licht (in het donker);
  • buiten invloed van vocht (droge plaats);

Vraag jouw lokale apotheker om de juiste bewaarwijze en de specifieke houdbaarheid.

Vervallen medicatie, wat nu?

Vervallen medicatie giet je best niet in het toilet of de gootsteen, aangezien dat schadelijk is voor het milieu. Ze horen ook niet thuis in de vuilnisbak. Breng je vervallen medicatie naar jouw lokale huisapotheker om ze te laten vernietigen. Maak je geen zorgen, dit kan helemaal gratis.

Wat naar de apotheek?

Niet gebruikte pillen; restjes antibiotica; zetpillen en capsules in hun blister of fles; niet gebruikte pleisters; restjes zalf in de tube, restjes van siroop, neusdruppels, restanten van sprays en aërosols, …

Wat mag er niet naar de apotheek?

Lege glazen flesjes, radiografieën, lege blisters, kartonnen verpakking & bijsluiter, naalden, resten van onkruidverdelgers, kunstmeststoffen, chemicaliën, dieet- en babyvoeding, cosmetica en andere lichaamsverzorging.

Breng je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen naar jouw lokale huisapotheker zonder het doosje en de bijsluiter, wij weten er raad mee en verwerken het met veel plezier, op een veilige manier :-).

Bronnen:

https://www.fagg-afmps.be/nl/info_patienten/geneesmiddelen_bewaren#:~:text=Op%20de%20verpakking%20is%20de,het%20geneesmiddel%20niet%20meer%20gebruiken.&text=Oogdruppels%20mag%20u%20niet%20langer,het%20flesje%20eenmaal%20geopend%20is.

“Mijn huisapotheker waakt over mijn gezondheid!”, campagne APB, 2020 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info