1. Kom niet naar de apotheek als je ziek bent;
2. Beperk het aantal personen in de apotheek;
3. Het voorschrift: het liefst digitaal, anders handhygiëne nodig;
4. Hou voldoende afstand;
5. Haal liever zelf geen producten uit de rekken;
6. Betaal, bij voorkeur, elektronisch;
7. Was de handen voor én na een bezoek aan de apotheek;
8. Mogelijk neemt jouw lokale huisapotheker nog bijkomende maatregelen;
9. Respecteer natuurlijk ook nog steeds de algemene maatregelen.
Met de corona-pandemie zijn er veel maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te houden. Regelmatig de handen wassen met water en zeep, geen samenkomsten organiseren, het winkelen beperken tot 1 persoon en gedurende 30 minuten, voldoende afstand houden bij het wandelen en sporten zijn hier enkele van.
Om ons eigen welzijn, alsook die van jullie te kunnen blijven garanderen, nemen we ook in de apotheek enige extra maatregelen:
1. Kom niet naar de apotheek als je ziek bent
Zo willen we de verdere besmetting van patiënten (en onszelf) vermijden. Bel bij klachten, die eventueel op een corona-infectie kunnen wijzen, eerst de huisarts op.
Deze klachten zijn onder meer hoest, keelpijn, niezen, koorts of grieperige symptomen.
De arts bepaalt in dit geval welke maatregelen er getroffen moeten worden.
Ben je (mogelijk) ziek door het virus en heb je toch bepaalde medicatie nodig?
Stuur dan bij voorkeur iemand die niet ziek is.
Wanneer dit geen optie is, kan je je apotheek opbellen om af te spreken hoe het uitwisselen van medicatie kan gebeuren. Zo kan je zelf tot aan de apotheek komen, waarbij de apotheker je buiten bedient (op voldoende afstand van anderen) of kan de medicatie eventueel aan huis geleverd worden.
Laat personen die jouw boodschappen doen niet binnenkomen om verdere besmetting te voorkomen. Zij kunnen je boodschappen ergens buiten plaatsen. Jij kan deze dan binnenhalen wanneer deze personen terug op een veilig afstand zijn.
2. Beperk het aantal personen in de apotheek
Om de veiligheid in de apotheek te garanderen, is het belangrijk om ook hier voldoende afstand te kunnen houden. We vragen dus om met slechts zoveel personen aanwezig te zijn in de apotheek als er apothekers aan het afleveren zijn.
Wanneer er twee apothekers aan het bedienen zijn, mogen er dus slechts 2 bijkomende personen aanwezig zijn: 1 voor de eerste aflevertoog, en 1 persoon voor de tweede aflevertoog.
Neem dus bij voorkeur geen andere personen mee naar de apotheek.
3. Wat met het voorschrift, is dit een infectiebron?
Er is nog geen duidelijk bewijs wat betreft de levensduur van het virus op papier. Een goede handhygiëne is dan ook het belangrijkst.
Veel artsen doen momenteel enkel telefonische consultaties, waardoor je natuurlijk niet zomaar een voorschrift meekrijgt. Gelukkig zijn er hier oplossingen voor! Zo is het perfect mogelijk dat je huisarts telefonisch of via e-mail een bepaalde code meegeeft. Deze is voldoende voor de apotheker om je nodige medicatie mee te geven aan de correcte prijs. Je kunt deze afdrukken of bijvoorbeeld tonen op het scherm van je smartphone.
4. Hou voldoende afstand
Ook in de apotheek wordt er gevraagd om voldoende afstand te houden. Zowel tussen jezelf en eventueel andere patiënten, maar het liefst ook tussen jezelf en jouw huisapotheker. We willen namelijk ons beste beentje voorzetten in deze moeilijke, intense periode. Dit kan enkel als we zelf fit en gezond blijven en dus alle mogelijke vormen van besmetting proberen uit te sluiten.
5. Haal zelf geen problemen uit de rekken
Dit doen we opnieuw om alle mogelijke bronnen van infectie zoveel mogelijk te vermijden.
Heb je iets nodig? Vraag dit gerust aan jouw huisapotheker. Hij/zij neemt alles graag uit de rekken voor jou!
6. Betaal bij voorkeur elektronisch
Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, proberen we zo weinig mogelijk zaken aan te raken en/of uit te wisselen. Dit is ook zo met wisselgeld. Probeer daarom, in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk elektronisch te betalen.
Beter is zelfs om contactloos te betalen, aangezien je dan ook geen cijfercode hoeft in te drukken.
Is jouw bankkaart uitgerust met het volgende symbool, dan kan je in de meeste zaken contactloos betalen. Een voorwaarde is wel dat het bedrag kleiner is dan 25 euro en er is een beperking op het aantal opvolgende contactloze betalingen. Intussen zijn veel apotheken ook uitgerust met payconiq®. Deze app laat ook toe om contactloos te betalen met je smartphone.
7. Was de handen voor een bezoek aan de apotheek en doe dit achterna opnieuw
Ondanks dat we ons uiterste best doen om alles regelmatig te reinigen en ontsmetten, kunnen we ook in de apotheek niet uitsluiten dat er toch virale kiemen blijven hangen. We raden dan ook aan om na een apotheekbezoek de handen te wassen. Het liefst gebeurt dit ook vooraf zodat je zelf eventuele kiemen niet meebrengt.
8. Apotheek-gebonden maatregelen
Mogelijk heeft jouw lokale huisapotheker nog bijkomende maatregelen getroffen.
Sommige apotheken bedienen patiënten bijvoorbeeld enkel nog via het wachtluik, of enkel nog buiten. Andere apothekers werken achter een plexiwand, hebben markeringen op de grond aangebracht zodat er voldoende afstand gehouden wordt.
Al deze maatregelen zijn er om zichzelf, maar ook jullie – onze patiënten – zo goed mogelijk te beschermen tegen dit vervelende virus. Probeer deze dan ook te respecteren. Enkel door allen solidair te zijn in deze vreemde periode, kunnen we deze nare ziekte proberen te bannen!
9. Respecteer ook de algemene maatregelen
Hou natuurlijk ook nog steeds rekening met de algemene maatregelen, gecommuniceerd door de overheid.
Deze richtlijnen, alsook andere informatie vind je steeds terug op de website: www.info-coronavirus.be.
Heb je nog vragen of bezorgdheden?
Aarzel niet om jouw lokale huisapotheker te contacteren.
Hij/zij blijft paraat om iedereen zo goed mogelijk te helpen met raad, advies en medicatie!