Hoe bescherm ik mijn huid in de zon?

Iedereen, ongeacht de huidskleur of leeftijd, moet zich beschermen tegen de UV-straling van de zon.

Enkele tips hiertoe zijn:
Vermijd de zon wanneer deze het hoogst staat (tussen 11 en 15 uur);
Bescherm je huid met kledij (lange mouwen en/of broekspijpen, hoed, zonnebril);
– Kies een geschikt zonneproduct en smeer je regelmatig en voldoende in.

Jouw Lokale Huisapotheker kan je helpen bij het zoeken naar een geschikt product voor jou en je gezin!

Zonbescherming

Onze huid wordt continu blootgesteld aan de zon, maar overdaad, ook bij de zon, is nooit goed. De boosdoener is de UV-straling die de zon uitzendt. Hierdoor krijgen we een mooi bruin kleurtje, enkel zijn ze ook verantwoordelijk voor zonverbranding, huidveroudering, allergieën of lichtgevoeligheidsreacties tot zelfs huidkanker.

Een zonnecrème is de beste anti-rimpelcrème!

Zonbescherming is voor iedereen nodig: voor jong en oud, lichte huid als donkere huid. Heb je daarenboven een gevoelige huid, huidproblemen of een verhoogd risico op huidkanker, dan zal je extra aandacht aan zonbescherming moeten besteden.

Vermijd de hevige zon

De zon staat het hoogst op de middag en dan kan je snel verbranden. Dat is niet enkel op vakantie maar ook bij ons in België. Zoek dan (tussen 11 en 15 uur) best de schaduw op, of breng extra bescherming aan met zonnecrème of beschermende kledij.

Bescherm je huid met kledij

Je huid beschermen met kledij tegen de zon is nog steeds het beste. Kies voor een model met lange mouwen of broekspijpen, of zorg er op z’n minst voor dat je schouders bedekt zijn. Ook de stofsoort en de weeftechniek, spelen een rol in de bescherming tegen UV-straling. Het toevoegen van kleurstof in textiel biedt extra bescherming, waardoor een witte stof minder bescherming zal bieden dan een gekleurde stof. Draag zeker ook een zonnebril met glazen die een hoge bescherming bieden (CE-markering) en een zonnehoed om de hoofdhuid, de nek en de schouders te beschermen. Hoe groter de boord van de zonnehoed, hoe meer bescherming hij zal bieden voor het gezicht en de oren.

Zonneproducten

Zonnecrème kan je gebruiken om de zones, die niet met kledij bedekt zijn, te beschermen. Het is belangrijk om je altijd goed in te smeren, met voldoende zonnecrème, ook in het voorjaar. Zonneproducten zijn beschikbaar in verschillende texturen: crèmes, lotions, olie, melk, spray, … . Jouw Lokale Huisapotheker kan je ondersteunen om voor jou de geschikte textuur uit te kiezen die je graag gebruikt.

Op de verpakking van zonneproducten moeten volgende vermeldingen staan:

  • Het symbool UVA: dit wijst erop dat het product voldoet aan de internationale richtlijnen i.v.m. UVA-bescherming.
  • Het cijfer op de fles is de SPF (= Sun Protection Factor) en verwijst naar de eigenschap van het product om de UV-B te blokkeren en dus zonverbranding te vermijden.

Uit studies blijkt echter dat we meestal veel te weinig van onze zonneproducten smeren. Vandaar dat we aanraden om zeker een SPF tussen 30 en 50 te kiezen.

Vraag raad aan jouw lokale huisapotheker. Die zal samen met jou op zoek gaan naar het best passende zonneproduct voor jou en je gezin!

Praktische tips:

  • Bescherm kinderen extra goed: bied schaduw, smeer in met een hoge factor en zorg voor beschermende kledij.
  • Smeer je in voor je in de zon gaat in.
  • Gebruik voldoende zonneproduct (qua hoeveelheid).
  • Smeer elke 2 uur opnieuw (geen enkele zonnecrème beschermt voor een volledige dag).
  • Smeer ook opnieuw na zwemmen of hevig zweten.
  • Koop elk seizoen een nieuwe verpakking.
  • Een dagcrème met SPF in plaats van een zonnecrème? NEEN, maar de beide combineren is wel goed. Een dagcrème alleen geeft onvoldoende bescherming.

Bronnen:


Afbeelding 
www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon

Tekst
www.uzgent.be//nl/home/Lists/PDFs%20patienteninformatiefolders/Preventie-zon-kanker.pdf
www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info