Wat kan ik doen bij menopauzale klachten?

De behandeling van menopauzale klachten bestaat in de eerste plaats uit het aanpassen van de “levensstijl”. Als dit onvoldoende helpt, kan medicatie overwogen worden en een behandeling opgestart worden.

Weetje over opvliegers: roken, alcohol drinken, obesitas, … kunnen net meer opvliegers veroorzaken: je vermijdt deze factoren dan ook beter!  Opvliegers op hun beurt kunnen ook andere menopauzale klachten, zoals slapeloosheid, veroorzaken.

De menopauze, een korte samenvatting

De menopauze is een natuurlijk lichamelijk proces waarbij de menstruele cyclus stopt en er een einde komt aan de vruchtbaarheid van de vrouw. De periode rondom de menopauze wordt ‘de overgang’ genoemd.
De menopauze vindt meestal plaats tussen de 45 en 55 jaar.

Vaak voorkomende klachten?

· Onregelmatig menstruatiepatroon (cyclus wordt korter, langer, heviger, lichter, afwezig)
· Warmteopwellingen, opvliegers of vapeurs: plots gevoel van intense warmte,
gepaard met roodheid, zweten en hartkloppingen
· Nachtzweten: ‘opvliegers’ die ’s nachts voorkomen
· Slapeloosheid en vermoeidheid
· Urogenitale klachten: vaginale droogte, pijnlijke betrekkingen, pijn bij plassen, urineverlies, frequentere urineweginfecties, …
· Verhoogd risico op hart- en vaatziekten (effect op cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel), borstkanker en osteoporose
· Andere klachten zijn: stemmingswisselingen, angst, woede, toename in gewicht, hartkloppingen, hoofdfijn, gewrichts- en spierpijn, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, depressiviteit, duizeligheid, …

Oorzaak?

In de menopauze maken de eierstokken geen hormonen meer aan. En dat heeft een invloed op de temperatuursregeling, het mentale welzijn, maar ook op heel wat organen (de huid, de bloedvaten, de lever, de blaas, de botten, de vagina, de hersenen, …) en lichamelijke processen. Heel wat vrouwen ervaren klachten en ongemakken van de overgang en menopauze.

Jouw lokale huisapotheker staat altijd klaar met een luisterend oor. Hij/zij kan je ondersteunen in je aanpak, kan bijkomende vragen beantwoorden of kan je doorverwijzen naar een geschikte persoon indien nodig.

Behandeling van de klachten?

“Gezond leven helpt tegen overgangsklachten!”

  • een gezonde voeding;
  • neem voldoende voedingsmiddelen rijk aan calcium in (zuivelproducten, groene groenten, noten en zaden) en voldoende  vitamine D in om u te beschermen tegen botontkalking. Probeer iedere dag buiten te komen om voldoende vitamine D aan te maken;
  • voldoende beweging;
  • positieve ingesteldheid;
  • alcohol, roken en cafeïne vermijden;
  • voldoende nachtrust met een goede slaaphygiëne.

Als de aanpassingen aan de levensstijl onvoldoende helpen en de menopauzale klachten een belangrijke impact hebben op de levenskwaliteit en het dagdagelijks functioneren, kan de opstart van een medicamenteuze behandeling overwogen worden door de apotheker of arts.

Mogelijke medicamenteuze behandelingen

1. Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen komen voor in o.a. soja, hop, rode klaver en zilverkaars. Deze stoffen lijken op vrouwelijke hormonen. Ze hebben echter een zwakkere  activiteit dan de echte vrouwelijke hormonen, en bieden tot op heden geen aangetoonde voordelen tegenover hormonale substitutietherapie. Voor milde ‘opvliegers’ kunnen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen helpen. Deze preparaten bevatten “plantaardige hormonen” en kunnen ook ongewenste effecten hebben. Vraag dus steeds raad aan jouw lokale huisapotheker.

2. Hormonale geneesmiddelen

De belangrijkste reden om hormonale substitutietherapie (HST) op te starten bij vrouwen is het behandelen van menopauzale ongemakken die het dagelijkse functioneren belemmeren. Deze geneesmiddelen verminderen de opvliegers en het nachtelijk zweten, maar hebben jammer genoeg ook nadelige effecten. Vandaar dat deze behandeling altijd weloverwogen opgestart wordt door uw arts en slechts tijdelijk gebruikt kan worden. Deze therapie kan bestaan uit tabletten, pleisters, gel of inspuitingen.

Hormonen helpen niet tegen klachten zoals vermoeidheid, sombere gevoelens of spier- en gewrichtsklachten.

3. Slaap- en kalmeermiddelen

laap- en kalmeermiddelen zijn niet aan te bevelen. Ze kunnen de klachten tijdelijk verbeteren, maar verhelpen de oorzaak niet en hebben heel wat bijwerkingen.

4. Alternatieve therapieën

Voor vrouwen die liever geen hormonen innemen, zijn volgende alternatieve therapieën een oplossing: antidepressiva, niet hormonale crèmes en gels voor vaginale klachten, yoga, cognitieve gedragstherapie, …

Heb je nog verdere twijfels of vragen? Jouw lokale huisapotheker staat je graag bij!

Bronnen:

Geneesmiddelenwijzer: Menopauzemedicijnen
www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/menopauze
https://www.uzleuven.be/nl/menopauze
https://www.uza.be/behandeling/menopauze-klachten 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info