– Ga dagelijks minstens 30 minuten naar buiten;
– Beweeg voldoende;
– Zorg voor een stevig ontbijt;
– Vermijd teveel suikers in de voeding;
– Neem tijdig een rustpauze en zorg voor voldoende slaap!
’t Is door ’t vallen van ’t blad, zeggen ze wel eens. Maar is dit meer een gezegde of zit er een vorm van waarheid in? Wat zijn de typische klachten, maar vooral: wat kan je er tegen doen?
Een winterdip, de winterblues of herfstmoeheid. Allemaal beschrijvingen voor dezelfde klachten: we hebben wat minder energie en voelen ons vaak ook wat somber. De dagen voelen langer aan, het opstaan is wat moeilijker en de motivatie en energie is vaak ver te zoeken. Andere klachten zijn onder andere vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. We voelen het allemaal en het heeft wel degelijk een oorzaak: een gemis aan daglicht door het korter worden van de dagen, de koudere temperaturen, het terugtrekken binnenshuis. Bovendien zijn de wintermaanden vaak stresserend wegens de feestdagen. Gelukkig zijn deze klachten meestal beperkt in tijd en intensiteit en zijn ze zelfs snel vergeten zodra de lente terug in zicht komt.
Jammer genoeg bestaat er geen pilletje tegen een winterdip. Maar onder het mom ‘Voorkomen is beter dan genezen’, vind je hier wat eenvoudige tips om de winter vlot door te komen.
1. Ga dagelijks minstens 30 minuten naar buiten.
Tijdens de wintermaanden hebben we een tekort aan daglicht, waardoor we ons vermoeid voelen.
Dit komt doordat er, bij gebrek aan zonlicht, melatonine aangemaakt wordt. Dit hormoon wordt ook wel het slaaphormoon genoemd, wat dus de vermoeidheid bespoedigt. Door naar buiten te gaan, blokkeer je deze aanmaak, waardoor je je minder vermoeid voelt. Bij voorkeur doe je dit zo vroeg mogelijk op de dag. Het licht bevat dan namelijk veel blauw licht wat de melatonine-productie het sterkst blokkeert.
2. Beweeg voldoende
Hiervoor hoef je geen grote fysieke inspanningen te doen: een wandeling maken, wat klussen in de tuin, …
Dit alles zorgt voor een hogere endorfine-aanmaak, beter bekend als het gelukshormoon. Intussen staat de tuin ook perfect op punt voor de lente: twee vliegen in één klap!
3. Start de dag goed: zorg voor een goed ontbijt!
Door voldoende te eten, stimuleer je je spijsvertering. Deze stimuleert op zijn beurt het lichaam om aan de slag te gaan. Een goed begin van de dag!
4. Vermijd teveel suikers in de voeding
Raar maar waar: suiker kan moe maken. Het lichaam maakt insuline aan als reactie op suikerinname.
Dit hormoon zorgt ervoor dat de suiker in ons lichaam op een goede manier verwerkt wordt. Wanneer je te veel suiker inneemt, fluctueert je suikerspiegel heel sterk, waardoor ook je insulineaanmaak teveel fluctueert en mogelijk te sterk gaat werken. Dit heeft als gevolg dat je suikerdipjes krijgt. Zorg met andere woorden voor een evenwichtig voedingspatroon waarbij je voldoende eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen én suikers inneemt, maar in een juiste verhouding!
Door voldoende te eten, stimuleer je je spijsvertering. Deze stimuleert op zijn beurt het lichaam om aan de slag te gaan
5. Na een lange werkdag, komen de huishoudelijke taken. Na deze verplichtingen komt … rust!
Na alle dagdagelijke verplichtingen mag je niet vergeten om te ontspannen. Stress is namelijk erg ongezond en zorgt voor een verlaagde weerstand. Voorkom dit door regelmatig een moment voor jezelf te nemen, plan af en toe ook iets leuks in. Zo heb je meteen ook iets om naar uit te kijken.
6. Slaap voldoende en regelmatig.
Zorg voor een vast slaapwaak-ritme. Ga tijdig naar bed, luister naar je lichaam en respecteer de hoeveelheid slaap die je nodig hebt. Probeer elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Vermijd koffie, alcohol, caffeïne, alsook gsm- en tabletgebruik tot minstens 2 uur voor het slapengaan om de slaap makkelijk te vinden. Doe ook geen dutjes tussendoor, want ook dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts moeilijker inslaapt.
Merk je dat je, ondanks het volgen van deze tips, toch nog moeite hebt om de dag door te komen? Of belemmert deze winterdip je volledig normaal functioneren? Blijf er niet mee zitten en spreek hierover. Aarzel niet om raad te vragen aan de arts of je lokale huisapotheker!
Bronnen: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=27427 ZNA: 7 tips tegen een winterdip CM: Winterdepressie